Welke energiebronnen kan u aanwenden om u te verwarmen?

Publicatiedatum: 2 mei 2024 - Leestijd: 4 min.

Ontdek de mogelijke energiebronnen voor uw verwarming

energiebron-gent

Als u een nieuwe woning bouwt of uw huidige ketel vervangen moet worden, zijn er verschillende mogelijkheden voor de verwarming. De belangrijkste keuze die u moet maken is op welke energiebron het verwarmingssysteem moet werken. In dit artikel maken we een onderscheid tussen aardgas, mazout of stookolie, elektriciteit, hout/pellets en duurzame energie.

Aardgas

Aardgas is, samen met mazout, de populairste energiebron om uw huis te verwarmen. Het is een fossiele brandstof en daardoor niet milieuvriendelijk. Toch heeft aardgasverwarming een relatief lage CO²-uitstoot en is het makkelijk te combineren met hernieuwbare energieoplossingen zoals een zonneboiler of warmtepomp.

In tegenstelling tot mazout, hoeft u voor aardgas geen ruimte en extra kosten te voorzien voor een opslagvat. Het wordt rechtstreeks aangeleverd via het distributienet. Let op, er is niet overal een aansluiting op het aardgasnet mogelijk.

Verwarmen op aardgas is energie-efficiënt, zeker indien u een condensatieketel gebruikt. Bovendien moet u de installatie slechts tweejaarlijks laten keuren, terwijl mazoutketels jaarlijks onderhoud vereisen.

Doorgaans is een gasketel goedkoper dan een stookolieketel. Wel schommelen de prijzen van aardgas omdat ze de evolutie van de marktprijzen volgen. De gasprijs die u betaalt hangt ook nog af van uw verbruik, energieleverancier en woonplaats.

Mazout/stookolie

Mazout of stookolie is, net zoals gas, een fossiele brandstof. Uit onderzoek is gebleken dat ongeveer 40% van broeikasgasemissies voor woningverwarming in Vlaanderen afkomstig is van het gebruik van stookolieketels. En dat voor maar 16% van alle Vlaamse woningen.

Daarom heeft de overheid besloten om strengere regels te hanteren voor nieuwe stookolieketels. Alleen voor bestaande woningen waar geen aansluiting op het aardgasnet mogelijk is, blijft het plaatsen van een mazoutketel toegestaan. Voor nieuwbouwwoningen zijn mazoutketels compleet verboden.

Verwarmen op stookolie brengt een van de hoogste rendementen op de energiemarkt met zich mee. Indien u kiest voor een condensatieketel in plaats van een conventionele ketel, kunt u tot 30% energie besparen. Een andere belangrijke eigenschap van stookolieverwarming is de hoge veiligheidsgraad. Indien u verwarmt met stookolie, kan u die eenvoudig aankopen bij verschillende leveranciers. U heeft geen aansluiting nodig, in tegenstelling tot aardgas, waar u wel op een net aangesloten moet zijn.

Elektriciteit

Elektrische verwarming via accumulatoren, elektrische radiatoren, elektrische vloerverwarming… heeft zeker enkele interessante voordelen. U gebruikt geen fossiele brandstof, het is veilig, makkelijk te installeren, heeft geen afvoerbuis nodig en kan radiatoren en vloeren snel verwarmen. Toch is deze verwarmingsmethode niet erg populair vanwege de hoge kostprijs van elektriciteit.

Met de opkomst van milieuvriendelijke alternatieven waardoor elektriciteit steeds groener wordt, wint elektrische verwarming toch terug aan populariteit.

Naast windmolens en warmtepompen zijn zonnepanelen daarvan het bekendste voorbeeld. Deze worden op het dak geplaatst en zetten zon om in elektriciteit voor gebruik in de woning. Met zonnepanelen kunt u met andere woorden zelf energie opwekken.

Hout/pellets

Een biomassaketel werkt op dezelfde manier als een ketel op mazout of gas. Alleen gebruikt het geen fossiele brandstof, maar wel biobrandstof zoals houtpellets, houtsnippers of stukhout. Pellets worden het vaakst gebruikt. We spreken in dat geval van een pelletketel. Pellets zijn splinters, zaagsel en houtresten die samengeperst worden tot kleine korrels.

Dankzij de technologie die wordt gebruikt om pellets te vervaardigen, zijn ze een van de meest ecologische en milieuvriendelijke energiebronnen. Hoewel pellets verbrand worden tijdens het verwarmingsproces, komt er een stuk minder as vrij dan bij gewone houtverwarming. Bovendien zijn pellets meestal afkomstig van gerecycled hout uit lokale zagerijen. Een keuze voor pellets is met andere woorden een keuze om de lokale economie te steunen.

Op vlak van aankoop en installatiekosten zijn pelletketels veel duurder dan stookolie- of gasketels. De prijs van de pellets zelf is wel veel goedkoper dan de kosten voor mazout of gas. Houd er ook rekening mee dat u de pellets ergens moet kunnen opslaan. Doordat u ze kan opslaan bent u wel, net zoals bij verwarming op mazout, onafhankelijk van de netwerkbeheerder.

Duurzame energie

Met de strenger wordende eisen op vlak van milieu en het terugdringen van fossiele brandstoffen, wordt ecologisch verwarmen steeds belangrijker. Er zijn verschillende manieren om zelf duurzame energie op te wekken of te verbruiken.

Via zonne-energie bijvoorbeeld, waarbij u de warmte van zon omzet naar elektriciteit (via zonnepanelen) of warm water (via een zonneboiler). U kunt ook duurzaam verwarmen via geothermie (aardwarmte). Dat kan met een geothermische warmtepomp die zijn warmte uit de grond haalt. Ook de wind of omgevingslucht kan via de installatie van een luchtwarmtepomp perfect dienst doen als energiebron.

Conclusie

De keuze voor uw energiebron hangt af van verschillende factoren zoals uw budget, uw type woning en uw bezorgdheid om het milieu. Elk van de beschreven mogelijkheden heeft zijn eigen voor- en nadelen. Het is aan u om die tegen elkaar af te wegen en zo een keuze te maken voor een brandstof die bij uw noden past.

Als u bijvoorbeeld in een huis woont met een opslagruimte voor brandstof, dan raden wij u aan om te investeren in een stookolieketel of een pelletketel. Ze zijn beide goedkope alternatieven voor aardgas en vereisen geen aansluiting op een net. De gasprijzen blijven immers sterk stijgen en het is moeilijk te voorspellen of zij zich in de toekomst op een aantrekkelijk niveau zullen stabiliseren.

Wat de warmtepomp betreft, raden wij u aan om deze te overwegen als u van plan bent te investeren in een systeem met fotovoltaïsche panelen, vanwege het hoge elektriciteitsverbruik. Ook indien u in een goed geïsoleerde woning verblijft, valt een warmtepompsysteem te overwegen. Een keuze voor dit soort verwarmingssysteem is een keuze voor duurzaamheid en het milieu.

Ander advies

Bent u op zoek naar extra informatie over de verschillende verwarmingsinstallaties? In ons artikel leggen wij uit voor welke mogelijke types u kan kiezen en bespreken we kort enkele voor-en nadelen.

Wenst u misschien meer te weten te komen over de beschikbare energie- en verwarmingspremies in Vlaanderen? Raadpleeg het volgende artikel waarin uitgebreid wordt ingegaan op mogelijke financiële ondersteuning.

Heeft u vragen over hoe u uw verwarming moet onderhouden? Ontdek in ons artikel over verwarmingsonderhoud wat de verplichtingen zijn en waar u rekening mee moet houden.