Verwarmingsapparaten: wat zijn de mogelijkheden?
Gewijzigd op: 11 september 2024 - Leestijd: 4 minuten
Kies het juiste verwarmingsapparaat voor uw woning
Er zijn verschillende verwarmingsapparaten beschikbaar om huizen en gebouwen te verwarmen. De keuze voor een specifiek apparaat hangt vaak af van factoren zoals het type brandstof, energie-efficiëntie, ruimtevereisten en persoonlijke voorkeur. Hier zijn enkele veelvoorkomende verwarmingsapparaten:
CV-ketel (Centrale Verwarming)
Een CV-ketel verwarmt water, dat vervolgens door een netwerk van leidingen circuleert en warmte afgeeft aan radiatoren of vloerverwarming. Het afgekoelde water loopt terug naar de ketel waar het verwarmingsproces opnieuw in gang wordt gezet.
Een CV-ketel kan op basis van verschillende soorten brandstoffen draaien. Afhankelijk van het type ketel wordt voor gas, olie of elektriciteit gekozen.
Uw woning verwarmen door middel van een CV-installatie brengt ook enkele voordelen met zich mee. Een CV-ketel is een efficiënt verwarmingsapparaat dat zowel voor kleine als grote ruimtes kan dienen en bovendien zorgt voor een gelijkmatige warmteverdeling.
Convectorkachel of radiator
Convectorkachels verwarmen de lucht rondom het apparaat, waarna deze opstijgt en koude lucht vervangt. De warme lucht koelt aan het plafond terug af en zakt opnieuw naar beneden, waar het proces zich keer op keer herhaalt. De gewenste temperatuur stelt u in op de thermostaat. Convectorkachels vormen een ideale bijverwarming voor uw woning.
Er bestaan twee soorten convectorkachels: zowel elektriciteit als gas zijn mogelijke brandstoffen.
De convectorkachels zijn geschikt voor meerdere toepassingen. U kan ze gebruiken om uw hele woning te verwarmen, maar ook in commerciële gebouwen of aparte leefruimtes kunnen ze nuttig zijn. Bovendien zijn ze eenvoudig te gebruiken en warmen ze de ruimte snel op. Zo blijven uw energieverbruik en dus ook uw energiefactuur binnen de perken. Tot slot warmt de ruimte gelijkmatiger op dan bij stralingswarmte.
Stralingsverwarming
Stralingsverwarming of infraroodverwarming richt warmte direct op objecten en oppervlakken in plaats van op de lucht, waardoor niet de lucht, maar de personen en objecten zelf opwarmen. De straling zorgt voor een aangenaam gevoel vanaf het moment dat het toestel begint op te warmen.
Er zijn twee soorten stralingsverwarming: verwarming op korte golf en verwarming op lange golf. De eerste soort is geschikt voor industriële gebouwen waar meer afstand overbrugd moet worden. De lange golf wordt dan weer vaker gebruikt voor huishoudelijke verwarming.
Stralingsverwarming biedt bovendien enkele voordelen. Ze zorgen voor comfort, verwarmen op een gerichte manier en er is minder luchtcirculatie.
Vloerverwarmingssysteem
Vloerverwarming, op basis van elektriciteit of water, verwarmt de vloer van een ruimte gelijkmatig door middel van warmtestraling of radiatie. Omdat de vloer met een lage temperatuur wordt verwarmd en een egaal oppervlak heeft, is er nauwelijks sprake van convectie. Doordat de warmte vrijwel geheel wordt afgegeven over de gehele vloer, is de warmteafgifte overal in de ruimte gelijk. Hierdoor ontstaat een zeer gelijkmatige temperatuur. Aan de vloerverwarming is een thermostaat of een weersafhankelijke regeling gekoppeld die de temperatuur regelt.
Doordat er een groter stralingsoppervlak is met een lagere temperatuur, ten opzichte van radiatoren, is het een prettige warmte en kan de luchttemperatuur laag blijven. Bovendien gaat vloerverwarming gepaard met een laag energieverbruik omdat het vertrek met een lagere luchttemperatuur kan worden verwarmd. Het huis heeft een grotere warmtebuffer, zodat er veel regelmatiger verwarmd kan worden.
Luchtverhitter
Een luchtverhitter verwarmt lucht die vervolgens door een ventilator wordt verspreid naar de ruimte. Het reageert snel, biedt veel comfort en is energiezuinig. De gewenste temperatuur in huis wordt veel sneller bereikt dan met vloer- of radiatorverwarming.
Een luchtverwarmingsoplossing kan worden geïnstalleerd op gas of elektriciteit (via het net of op zonne-energie) en in veel gevallen ook in combinatie met een cv-ketel, stadsverwarming of een warmtepomp.
De gewenste temperatuur in huis, koeler of warmer, wordt snel bereikt en is behaaglijk door gelijkmatige verdeling van de lucht. De lucht wordt bovendien verspreid via nauwelijks zichtbare luchtroosters in de vloer of aan de wand. Luchtroosters kunnen makkelijker en op een subtiele manier geïntegreerd worden in het interieur van de woning. Een luchtverhitter is daarnaast energiezuinig, wat lagere stookkosten en een lage CO2-uitstoot met zich meebrengt. Tot slot is het systeem eenvoudig te bedienen en vraagt het weinig onderhoud.
Warmtepomp
Een warmtepomp onttrekt warmte aan de buitenlucht, bodem of water en gebruikt dit om de ruimte te verwarmen. Een warmtepomp is in de meeste huizen de beste keus voor het klimaat. Dit apparaat heeft de laagste klimaatimpact voor het verwarmen van uw huis. Een warmtepomp gebruikt stroom in plaats van gas en doet dat heel efficiënt. Daardoor daalt uw CO2-uitstoot flink.
Een warmtepomp biedt ook talrijke voordelen. Om te beginnen is ze energie-efficiënt en kan ze zowel verwarmen als koelen. Daarnaast is het een milieuvriendelijk alternatief dat weinig onderhoud vraagt. Tot slot gaat een warmtepomp dikwijls gepaard met financiële voordelen en premies.
Hout- / pelletkachel
Een kachel verbrandt houtblokken of pellets om warmte te genereren, meestal slechts voor een bepaalde ruimte. Daarom wordt een kachel vaak gecombineerd met een ander verwarmingssysteem.
Verwarmen met een kachel zorgt voor een gezellige en warme sfeer in huis. Bovendien is het een milieuvriendelijk alternatief voor verwarmingssystemen op basis van fossiele brandstoffen. Tot slot kunt u dankzij een kachel besparen op verwarmingskosten.
Zonnestelsel voor verwarming
Zonnecollectoren vangen zonnewarmte op en gebruiken deze voor water- of luchtverwarming. De warme lucht en water worden opgeslagen en moeten de warmte daarna doorgeven aan de verwarming of sanitair warm water.
Verwarmen met zonnecollectoren is milieuvriendelijk en duurzaam, aangezien u gebruik maakt van een hernieuwbare energiebron. U bespaart bovendien op uw energiekosten, terwijl de waarde van uw woning alleen maar stijgt. Tot slot heeft u vaak recht op subsidies en financiële premies.
Conclusie
Wanneer u voor een bepaald verwarmingsapparaat kiest, is het belangrijk om rekening te houden met energie-efficiëntie, totale kosten, beschikbaarheid van brandstof en de specifieke behoeften van de ruimte die moet worden verwarmd. Een professional kan advies verlenen op basis van uw specifieke situatie en vereisten. Op die manier bent u zeker dat uw verwarmingsinstallatie zo goed mogelijk aansluit bij uw wensen en de behoeften van uw woning.