Ontdek de verschillende verwarmingssystemen

Publicatiedatum: 4 maart 2024 / Leestijd: 5 minuten

Wat zijn de mogelijkheden om uw huis te verwarmen?

type-verwarming-gent

Bent u van plan een nieuwe woning te bouwen of een bestaand huis te renoveren? Indien het antwoord ja is, zal u wellicht ook moeten nadenken over hoe u de woonst wil verwarmen. De keuze voor welke soort verwarming u wenst te gebruiken is niet altijd even gemakkelijk. Daarom bieden wij u een duidelijk overzicht aan van wat de mogelijkheden zijn en hoe ze verschillen van elkaar.

Welke soorten verwarming zijn er?

Het is niet eenvoudig om het juiste type verwarming voor uw woonst te kiezen. Veel hangt af van de kenmerken van uw huis, uw budget en eigen voorkeuren. Vandaag bestaan er verschillende alternatieven voor de traditionele verwarmingssystemen. In onderstaand artikel lijsten we ze een voor een op en leggen we uit wat hun eigenschappen zijn.

Verwarming op stookolie vs verwarming op aardgas

Gewoonlijk kiezen we voor een condensatieketel op stookolie of aardgas als centrale verwarming. Ze zijn beide geschikt om zowel een woning te verwarmen als voor sanitair warm water te zorgen. Toch verschillen ze op enkele punten van elkaar.

Een nieuwe condensatieketel op aardgas kost gewoonlijk minder dan een ketel op stookolie. Bovendien hebt u in Vlaanderen en Brussel recht op premies onder bepaalde voorwaarden indien u kiest voor een condensatieketel op aardgas. Op lange termijn verloopt het energieverbruik van beide cv-ketels gelijk. De prijs voor stookolie is echter een stuk minder stabiel dan de aardgasprijs. U zal met andere woorden niet snel voor verrassingen komen te staan met een ketel op aardgas.

Een cv-ketel op stookolie vereist overigens een opslagruimte voor brandstof (in de grond of buiten), in tegenstelling tot de ketel op aardgas. Daarnaast kunt u een ketel op aardgas voordeliger onderhouden en moet zo’n onderhoud minder vaak uitgevoerd worden. Indien u de komende jaren uw verwarmingsketel moet vervangen, houd er dan rekening mee dat het toekomstige energiepact de verkoop van cv-ketels op stookolie vanaf 2035 zou kunnen verbieden.

Warmtepomp

Warmtepompen halen ongeveer twee derde van de warmte die ze leveren uit de omgeving (grond, lucht). Voor het overige derde gebruiken ze elektrische energie. Naargelang van de gebruikte technologie en de gekozen warmtebron uit de omgeving kunnen ze werken volgens een ratio van ¾ en ¼. Er zijn echter zowel voor- als nadelen aan verbonden: het is een ecologische oplossing voor uw verwarming, maar warmtepompen zijn duur.

Warmtepompen staan in voor de verwarming van uw woning en leveren ook sanitair warm water. Sommige modellen kunnen de lucht ook afkoelen en ’s zomers of wanneer de buitentemperatuur te hoog is zonder problemen de airco vervangen. Dit zorgt echter wel voor een hoog energieverbruik. We spreken hier dan ook over “omkeerbare warmtepompen”.

Er bestaan verschillende soorten warmtepompen. De 4 belangrijkste types zijn:

  • lucht/water: deze warmtepomp haalt de thermische warmte uit de buitenlucht (aerothermie) met behulp van een compact toestel dat buiten geplaatst wordt: de buitenunit. Deze warmte wordt nadien overgebracht op het water van het centrale verwarmingssysteem in de woning.
  • grond/water: deze warmtepomp maakt gebruik van geothermie om het water van het centrale verwarmingscircuit op te warmen (of af te koelen). Dat betekent dat de warmte onttrokken wordt aan de grond en vervolgens overgebracht op het water van het verwarmingscircuit.
  • lucht/lucht: dit type installatie onttrekt de latente warmte uit de buitenlucht en pompt ze aan een hogere temperatuur naar binnen om de binnenruimte te verwarmen.
  • water/water: dit soort warmtepompen onttrekken de warmte aan het grondwater en geven ze weer af via de condensator van het systeem.

Verwarmingsketel op pellets en biomassa

Wat nog weinig geweten is, is dat een verwarmingsketel op pellets niet alleen toelaat om uw woning te verwarmen, maar ook op rendabele wijze warm water kan leveren. Een centrale verwarming met een pelletketel is overigens volledig identiek aan een installatie met gas of stookolie: de brandstof, de pellets, wordt met behulp van een wormas naar de verbrandingskamer gebracht. Het is dus eenvoudig om uw bestaande ketel te vervangen door een nieuwe pelletketel en u hoeft uw leidingen niet aan te passen. Op voorwaarde wel te verstaan dat u over de nodige ruimte beschikt voor de opslag van de pellets (ongeveer 10 m³).

Dan is er ook nog de biomassaverwarmingsketel, die woningen verwarmt met hernieuwbare plantaardige brandstoffen (houtblokken of -snippers, graangewassen, koolzaad, enz.). Deze verwarmingsketel werkt op basis van hetzelfde principe als de pelletketel, met dezelfde voor- en nadelen: hij kan dus ook verbonden worden met de leidingen van de eerder vernoemde centrale verwarming. Omdat deze verwarmingsketel een bepaalde tijd nodig heeft om de nodige temperatuur te bereiken, raden we u ten zeerste aan hem te verbinden met een opslagtank, die op zijn beurt ook verbonden kan worden met uw andere warmtebronnen zoals uw warmtepomp, zonnepanelen, enz.

De hybride verwarmingsketel

Net zoals een hybride auto gebruikt een hybride verwarming verschillende energiebronnen, waarvan minstens één hernieuwbaar is. Concreet betekent dit dat een hybride verwarming kan bestaan uit een gascondensatieketel gecombineerd met een warmtepomp, of een aardgasketel met een zonneboiler. Zelfs de combinatie van een verwarmingsketel op gas met een warmtepomp én een installatie met zonnepanelen is mogelijk! De vele combinaties bieden een uitstekend rendement en een hoge betrouwbaarheid.

Het voordeel van het hybride systeem is dat het een slimme verwarming is. Het systeem kiest steeds zelf automatisch de energiebron die op dat ogenblik het hoogste rendement oplevert, met de grootste efficiëntie of de laagste prijs of de twee tegelijkertijd wanneer dit voordelig is. Je rekening voor energie zal dus dalen en bovendien is het een milieuvriendelijk systeem.

De warmtekrachtkoppelingsketel

Meestal produceert u thuis warmte en warm water met een ketel en koopt u elektriciteit voor uw elektrische toestellen en verlichting bij een stroomleverancier. Met een warmtekrachtkoppelingsketel kunt u uw woning verwarmen en tegelijkertijd van warm water en elektrische stroom voorzien. Dit type van verwarming is vooral rendabel voor woningen die nood hebben aan hoge energieprestaties.

De elektrische verwarming

Elektrische verwarming heeft niet zo’n goede reputatie wegens de hoge kostprijs van elektriciteit. Toch biedt elektrisch verwarmen onbetwistbare voordelen. Om te beginnen werkt ze zonder afvoerbuis voor rook. Bovendien is ze makkelijk te installeren, warmt ze de radiatoren en/of vloeren zeer snel op en is ze thermisch zeer doeltreffend. Dit geluidloze verwarmingssysteem garandeert u ook een optimale veiligheid. Dankzij de betere prestaties vermindert uw energierekening met meer dan 15%.

De zonneboiler

Een zonneboiler kan ongeveer de helft van wat een gezin aan warm water nodig heeft voorzien. Uw aardgasketel neemt de taak van de zonneboiler over wanneer de zon niet schijnt. Let op: een zonneboiler verwarmt alleen water, niet uw woning!

De zonneboiler, die in het algemeen op het dak van uw huis geplaatst wordt, bestaat uit thermische zonnecollectoren en een tank voor de opslag van het warme water. De natuurlijke warmte van de zon wordt opgevangen door de zonnepanelen en vervolgens overgedragen naar de waterverwarmer. Dat levert u in zekere zin gratis warm water op. Bovendien worden voor de installatie van een zonneboiler verschillende premies toegekend door de provincies, de gewesten en de gemeenten. Om in het volledige warmwaterverbruik van uw gezin te kunnen voorzien, blijft een bijkomend verwarmingssysteem wel noodzakelijk.

 

Conclusie

Er zijn tal van mogelijkheden om uw woning te verwarmen. Afhankelijk van de eigenschappen van uw huis kan u kiezen voor de gebruikelijke soorten verwarming zoals verwarmen op aardgas en stookolie. Er bestaan echter voldoende alternatieven, waarbij u gebruik maakt van groene energie. Vergeet niet dat bepaalde verwarmingssystemen verplicht onderhoud moeten ondergaan en contacteer bevoegde instanties om te weten te komen of u eventueel recht heeft op een premie. In dit overzicht vindt u zeker een systeem dat beantwoordt aan uw vereisten.

Ander advies

Bent u van plan om uw verwarmingsinstallatie te vervangen of is het tijd voor een grondig onderhoud? In ons artikel over professionele verwarmingsinstallateurs geven we enkele nuttige tips die u de juiste verwarmingsfirma helpen kiezen.

Bent u op zoek naar nieuwe verwarmingsapparaten voor uw woning? In het volgende artikel stellen wij enkele mogelijkheden voor, zodat u de juiste keuze kan maken voor uw woning. U krijgt informatie over hun werking en wat hun specifieke eigenschappen zijn.